Lectures teatrals

Dedicar un dia al mes a fer lectures teatrals dramatitzades, estàtiques o amb un cert moviment escènic, va ser una iniciativa del nostre consoci Nicasi Camps que les va posar en marxa la temporada 1997-1998. En l’actualitat som prop de les 200 sessions.

Aquestes lectures han permès a autors novells donar a conèixer alguna de les seves obres fins aleshores inèdites, encara que normalment se’n llegeixen d’autors ja consagrats, clàssics o moderns. Però més d’un dels novells, així com algun dels ja coneguts, han assistit, en alguna ocasió, a la lectura d’una obra seva i han donat, així, un relleu especial a la sessió. Les lectures es fan, habitualment, a la sala d’audiovisuals, però en ocasions especials també se’n realitzen al saló-vestíbul i en casos excepcionals se n’han arribat a fer a la sala d’espectacles.

Figures importants d’aquestes sessions són, per una banda, els presentadors, que situen l’obra en el seu context històric i ens parlen de l’autor, i, per l’altra, el/la narrador/a que llegeix el que, en termes teatrals, se’n diu “les acotacions”, és a dir, la descripció dels decorats (al fons una portalada, a l’esquerra una finestra, a la dreta una escala…) i els moviments dels personatges per l’escena imaginària (en Joan entra pel fons, la Maria s’asseu, en Miquel agafa una copa…) i és fonamental sobretot en les lectures estàtiques. També hi ha directors que utilitzen alguna banda sonora per tal d’ajudar a crear el clima desitjat.